Er zijn situaties die vragen om een vaderschapstest. Dit kan te maken hebben met een one-night-stand, maar ook gezinshereniging in een vluchtelingensituatie kan vragen om een vaderschapstest. Je kunt een vaderschapstest gemakkelijk zelf laten uitvoeren. De kosten vallen enorm mee, zeker als je er gemoedsrust mee krijgt. Want twijfel blijven houden over of jij wel de vader van “je” kind bent, dat kost ook veel. Energie en frustratie. Als je de vaderschapstest bestelt, heb je ‘m de volgende dag in huis. Na het retourneren duurt het nog 4 werkdagen voor je de uitslag hebt. Die is bijna 100% gegarandeerd. Zo weet je het tenminste zeker.
Vaderschapstest

Een vaderschapstest doet geen pijn

Je kunt een vaderschapstest gemakkelijk zelf uitvoeren door een wattenstaafje door je mond te halen. Het dna uit je wangslijmvlies wordt dan gebruikt om te vergelijken met het wangslijmvlies van het kind. Wanneer ook de moeder meewerkt aan de test, wordt de uitslag nog meer betrouwbaar. Je hebt dan in een paar dagen zekerheid over het vaderschap. Deze test is op deze manier echter niet rechtsgeldig. Het gaat dan vooral om de gemoedsrust van jou en de moeder. Ook het kind heeft op die manier duidelijkheid over wie de vader is. Tenminste als jij de vader bent. Anders moet er verder gezocht worden.

Een vaderschapstest met rechtsgeldigheid

Voor een vaderschapstest met rechtsgeldigheid heb je een onafhankelijke derde partij nodig. Dit kan bijvoorbeeld een (huis)arts of verpleegkundige zijn. In ieder geval iemand die onafhankelijk is. Aan een test met rechtsgeldigheid worden nog veel meer eisen gesteld. Zo moeten er bijvoorbeeld foto’s gemaakt worden tijdens het afnemen van het wangslijmvlies. De overige eisen zijn goed na te lezen op bovenstaande site. Ook veel (grote) instanties maken gebruik van de rechtsgeldige test zoals deze op bovenstaande site wordt aangeboden. Dit geeft ook aan dat de testen en de resultaten over het algemeen als zeer betrouwbaar worden beschouwd.

Wordt een rechtsgeldige vaderschapstest altijd geaccepteerd door de rechtbank?

In de meeste gevallen zal een goed uitgevoerde, rechtsgeldige vaderschapstest worden geaccepteerd als bewijsmateriaal. Maar iedere rechtbank, iedere rechter en iedere zaak is anders. Als de procedures goed worden nageleefd is de kans wel erg groot. De test voor gemoedsrust wordt vrijwel nooit geaccepteerd als zijnde rechtsgeldig. Dit heeft te maken met de manier van verzamelen van bewijsmateriaal (dna uit wangslijmvlies). Kies dus altijd voor een rechtsgeldige test als je verwacht dat op een gegeven moment de gang naar de rechter gemaakt moet worden.