Elk jaar zijn er weer flink wat mensen die een whiplash hebben of krijgen. Dit is natuurlijk niet goed, een whiplash is een van de meest vervelende dingen die je maar kan overkomen. Het is alleen wel zo dat niet iedereen weet wat het is, en hoe je dan eigenlijk een whiplash kunt herkennen. Hierdoor zullen er nog altijd een hoop mensen met deze klachten rondlopen zonder de dokter te bezoeken, dit moet dan ook veranderen. In dit artikel gaan we kijken naar dit soort letsel en naar de klachten die kunnen optreden bij dit soort letsel.

De betekenis van een whiplash

De naam whiplash heeft te maken met een soort zweepslag, dit kan je ook wel zien aan de ‘whip’ die deze mensen hebben ervaren. Dit letsel is dan ook veelvoorkomende bij mensen die plots een sterke beweging meemaken met het lichaam. Op een normale dag zonder problemen krijg je dit niet, echter kan je het wel krijgen als je een auto ongeluk meemaakt. Door dit ongeluk zullen jouw wervels een whiplash meemaken, dit is geen pretje.

De klachten bij een whiplash

Je kunt diverse soorten klachten krijgen bij een whiplash. Deze klachten zijn nekpijn, stijfheid in de nek en hoofdpijn. Dit heeft te maken met de wervels, mocht je hier last van hebbend dan is een bezoekje aan de dokter zo gek nog niet. Het is immers altijd beter om er even iemand naar te laten kijken. Ook is het zo dat een whiplash soms ervoor kan zorgen dat je cognitieve vaardigheden niet optimaal werken, zo kan je vergeetachtig worden. Alles stamt dan ook uit dit letsel aan de wervels.

Second opinion bij whiplash? Kijk hier.

Het gevaar van een whiplash

Mocht je iemand kennen die hier last van heeft of heb je er zelf last van dan is een bezoekje aan de huisarts een goed idee. Wanneer je namelijk niets doet aan een opgelopen whiplash dan zullen de klachten naarmate de tijd vooruit gaat erger worden. Dit wil je ten alle tijden voorkomen natuurlijk. Op tijd actie ondernemen is dan ook het beste wat je maar in dit geval zou kunnen doen, voor je het weet onderga je al een behandeling en is de kans op herstel groter dan voorheen.