Vandaag in het nieuws.nl

Jacquets: Is het tijd voor een feestje?

Jacquets bij gents

Een jacquet draag je niet elke dag en je vraagt je als eerst natuurlijk af wat zo een jacquet precies is. Ik zal je vertellen wat een jacquet is, wanneer je het kan dragen en waarom jacquets de perfecte outfit zijn voor ceremoniële gelegenheden en stiekem ook feestelijke gelegenheden.

Wat zijn jacquets?

Jacquets is onderdeel van formele kledij voor heren. Elk formeel kledingstuk heeft een bepaalde etiquette waar ieder zich aan houdt. De etiquette die bij een jacquet hoort is het feit dat een jacquet alleen overdag tot zonsondergang gedragen mag worden. Dat is best gek toch of niet? Deze oude etiquette komt nog van vroeger, hierbij droeg met jacquets vaak bij zeer ceremoniële gelegenheden die vaak een lange tijd duurden. Een voorbeeld hiervan is een bruiloft. Zo moest elke gast die een jacquet droeg een kleding wissel doen voordat de zon onder ging. Vaak werd er dan een smoking aangetrokken door de heren.

Wanneer draag je een jacquet?

Een jacquet kan gedragen worden bij verschillende formele en ceremoniële gelegenheden. Denk hierbij aan een bruiloft van een vriend of familielid. Maar naast een bruiloft kan een jacquet ook gedragen worden bij een inwijding. Dit is een ongeschreven verplichting wanneer men bijvoorbeeld een ridderorde ontvangt van het koningshuis van een land. Een jacquet hoort hier zeker bij. Daarnaast dragen heren van adel een jacquet vaak bij gelegenheden waarbij een ander koningshuis wordt ontvangen.

Een jacquet is hiervoor de perfecte outfit omdat het er zeer respectvol en representatief uit ziet. Je toont door het dragen van deze outfit aan dat je de andere partij erkent als hoogstaand of koninklijk.

Feestelijk een jacquet dragen

Officieel gezien mag je een jacquet natuurlijk niet tijdens avond feestjes dragen, maar de laatste jaren wordt dit wel gedaan door een bepaalde groep mensen. De groep mensen  die dit doen zijn vaak studenten. Studenten houden namelijk veel feestjes waarbij men verkleed op komt dagen. Hierbij is een jacquet natuurlijk een grappige outfit waar men wel even om kan lachen als een jonge student hierin komt aanlopen. Jacquets zijn dus eigenlijk ook wel leuke feestelijke outfits. Maar wanneer men er echt feestelijk wil bijlopen kan men beter een smoking aantrekken. Je kent James Bond toch nog wel? Die bijna altijd een smoking droeg?

Mobiele versie afsluiten